Dirt

Uit Nederlands Minecraft Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Standard Dirt blokje

Dirt (Nederlands: aarde) was een van de eerste blokken aangemaakt op Minecraft.

Het gebruikt dezelfde Texture op alle zijden van de blok. Dirt is heel veel gebruikt in normaal gegenereerde mappen, ze zijn de 'top-layer', tussen Gras of Snow en Stone. Je kunt het aan de oppervlakte van de wereld vinden. Ook kun je het ook op de bodem van bijvoorbeeld meren of zeeën vinden. Dit blok is erg zwak tegen explosies en kan daarom zeer makkelijk vernietigd worden door creepers of TNT. Hierdoor is huizen maken van dirt een hele slechte keuze, en zou een speler dit slechts als laatste optie moeten nemen. Bovendien zijn betere materialen in principe altijd tot de beschikking bij een nieuwe game.

Dirt wordt veel gebruikt voor terraforming, een techniek om zelf werelden te maken, bestaande uit natuurlijke materialen. Als dirt naast een grass block staat en een lichtniveau van ten minste 4 ontvangt, zal het na een volledig onvoorspelbare en willekeurige tijd zelf ook gras worden. Dirt breken gaat met de hand vrij snel, maar gaat nog sneller met bepaalde tools.

De speler kan, door middel van rechtsklikken op dirt, farmland creëren, een blok waarop hij bepaalde planten als wheat, pumpkins en meloenen kan planten. Farmland zal snel weer teruggaan naar dirt indien het niet is beplant of onvoldoende water rond zich heen heeft. Ook al heeft dirt zelf weinig functies, toch wordt het erg veel gebruikt. Zo wordt het ingezet als "vervoersmiddel" bij het bouwen van grote structuren, of dekt men er bepaalde gedeelten van caves mee af. Het is een zeer makkelijk te verkrijgen blok dat niet wordt beïnvloed door zwaartekracht.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen